PIGG, FRISK & SUND - DANSK/SVENSK GÅRDSHUND

Uppfödning i liten skala


Denna hundras har jag länge varit intresserad av men blev först 2016 lycklig ägare till lilla Elva ❤️ Och sommaren 2017 även underbara Ellie ❤️

Trots sin lilla storlek och för många förväxlande lik jack Russell terriern så är den inte ”ettrig” på något sätt, det är ju inte terrier i denna ras, utan pinscher.

Med hjälp av erfaren uppfödare ska jag göra mitt bästa att fortsätta få fram en rastypisk hund med god mentalitet.

Gårdshundsvalpar planeras

till april 2018 och vintern 2018/2019

Länk till svenska rasklubbens hemsida: http://gardshund.hemsida24.se/
Rasinfo

Rasgrupp 2 ~ Schnauzer/pinscher, molosser/bergshundar samt sennenhund

Historik

Rasen erkändes 1987 i Sverige och Danmark under namnet Dansk-Svensk Gårdshund. Den har sedan gammalt funnits på lantgårdar i Danmark och Sverige. Gårdshunden har använts som vakthund, råttfångare och sällskap.
Den Dansk-Svenska Gårdshundens kynologiska ursprung är oklart. Troligen har den sitt huvudsakliga ursprung dels i pinscherraserna och dels i de brittiska vita jaktterrier, från vilka även Jack Russell terriern och Foxterriern stammar.

ETT SVENSKT KULTURARV

Tillsammans med Gotlandsstövaren tillhör gårdshunden Sveriges mest genuina ”lantraser” bland hundar. Anpassad till sin levnadsmiljö och opåverkad av intensiv avel och inkorsningar.

Ingen vet egentligen hur gammal rasen är, vissa hävdar att den stammar ända från vikingatiden, medan andra talar om hundratals år. Målningar från före 1800 visar att gårdshunden var en mycket populär sällskapshund.

1987 godkändes rasen av kennelklubben och fick då sitt namn. 2011 godkändes den av FCI. Före det har den kallats Skånsk Terrier, Råttehund, Skrabba och Musahund.

Användningsområden

Gårdshunden är en mångsidig familjehund som lätt anpassar sig i de flesta situationer. Hundsporterna agility, freestyle, spår, lydnad, bruks och utställning lämpar sig bra som aktiviteter. Många tränar och tävlar också viltspår.
Än idag tjänstgör en del Dansk/Svenska Gårdshundar som råttjägare men främst har den varit till som sängvärmare och sällskapshundar. Den är uppmärksam på att varna och skälla när det kommer folk, i mer eller mindre fattning, att jaga bort främmande djur, att valla, och följa med på grytjakt. Uppskattningsvis används ett dussintal hundar som aktiva jakthundar för att korttidsdriva rådjur och annat mindre vilt, apportera och eftersöka.

Hälsa
Gårdshunden är generellt en mycket frisk och sund ras med få hälsoproblem.
Två sjukdomar som förekommer kan nämnas; höftledsdysplasi (HD) och ett fåtal fall av leg perthes (nedbrytning av benvävnad i lårbenet). Man har även upptäkt fall av Patella luxation
(knäskålarna är för grunda och knät hoppar ur led, finns i 3 olika grader).
  Egenskaper / Mentalitet

Rasen beskrivs som pigg och alert. Intelligent, vänlig och lättlärd.

Gårdshunden tycker om att arbeta både fysiskt och mentalt, och behöver någon form av regelbunden stimulans för att må bra.
Mellan arbetspassen är den en riktig kelgris som gärna kryper upp i knät, ligger nära intill och kopplar av. Gårdshunden tycker mycket om värme och ligger ofta och kopplar av i solen.
Det är en utpräglad väktare som omedelbart slår larm om främlingar kommer in på dess hemområde I övrigt är den inte en skällig ras.

Storlek och utseende

Mankhöjd för hanar är ca 34–37 cm och tikar är ca 32–35 cm. Den har mycket kroppsmassa. Kroppen är svagt rektangulär. Huvudet är litet i förhållande till kroppen.
Svansen är naturligt långt, halvlång eller så kan hunden födas med stubbsvans. Pälsfärgen är övervägande vit med en eller flera fläckar i olika färgkombinationer.

Pälsvård

Pälsvården är i princip obefintlig på rasen eftersom pälsen ska vara hård, kort och slät utan underull. I fällningsperioden kan man borsta igenom hunden dagligen, vilket brukar räcka för att hålla pälsen fin och därutöver kan man ge den ett bad vid behov.

Övrigt

Rasen är en del av det svenska kulturarvet. Rasklubben arbetar aktivt för att bevara rasen som en frisk, alert, duglig, vänlig och tillgänglig gårds- och sällskapshund med den, sedan gammalt dokumenterade, rastypiska exteriören.